Zadnje čase je zame vedno pomembnejše tudi unikatno oblikovanje in rokodelstvo. To je zame način sproščanja, način komunikacije, podoživljanje aktualnih dogodkov in lastnih misli ... Sem aktivna članica Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kjer sem našla nekaj čudovitih ljudi, s katerimi si izmenjujemo mnenja, skupaj razstavljamo in snujemo nove projekte. Pri unikatnem oblikovanju posegam izključno po naravnih materialih in kot oblikovalka konstantno iščem neko perfekcijo. Raziskujem s pomočjo različnih tehnik, ki jih potihem občudujem že dolga leta. Ob ustvarjanju se umirim, pustim rokam, da delajo po svoje. Čarobno!

Zelo blizu mi je reciklaža oziroma ponovna uporaba papirja. Unikatno oblikovanje papirja je sploh ena od tehnik, ki mi je še posebej ljuba. Oblikujem predmete za dom in osebno rabo, vsi pa imajo poleg estetske tudi uporabno vrednost. Nastajajo posode, košare, ogledala, okvirji, svetila, svečniki ...

Unikatno oblikovanje v tehniki mokrega polstenja volne je zame poslastica. Polstenje je zame način rekreacije - pri tej tehniki je aktivno celo telo in to zelo intenzivno. Izpod mojih rok največkrat nastajajo zelo uporabni predmeti z visoko estetsko noto. Izdelujem šale, kape, rokavice, torbe, copate, posode, tepihe, nakit, polstena mila ... in včasih tudi kak kos oblačila.

Unikatno oblikovanje me je zaznamovalo v zadnjih petih letih. Odkar kreiram lastno oblikovalsko pot posegam po najrazličnejših materialih. Vsak mi daje drugačne možnosti izražanja in me zaznamuje kot oblikovalko. Kljub temu, da sem se zadnja 4 leta posvečala predvsem papirju in volni, sem spoznala, da sem v osnovi tekstilka, in to z dušo in telesom. Poznavanje materialov in tehnologij mi je pri tem v veliko pomoč. In tako spet posegam tudi po tkaninah, prejah, niti ... bombaž, lan, konoplja, svila ... naravne barve ... to je zame ponovno en velik izziv.

Lotila sem se postopka, o katerem sem ogromno prebrala ... si ga želela, a v strahospoštovanju do materialov se ga dolgo, predolgo nisem lotila ... ročno barvanje z indigom v prahu ... ampak ne kar tako ... želela sem barvati brez kemije! S pripomočki, ki jih imamo ljudje po navadi vedno pri hiši! Če imam fin naraven material in naravno barvilo, zakaj bi pri barvanju uporabila kemikalije? Dolgo sem odlašala, a pred samostojno razstavo v oktobru 2016 sem se odločila poizkusiti. Bilo je neverjetno vznemirljivo in do konca nisem vedela, kako bo pravzaprav uspelo. In mi je! Pripravila sem svojo prvo serijo indigo hišnega tekstila. Bila sem zelooo zadovoljna, obiskovalci razstave prav tako. Zgodbo nadaljujem in nadgrajujem. In v tem neizmerno uživam.

Svoje rokodelsko znanje rada delim z drugimi. To me osrečuje in izpolnjuje. Vodim rokodelske delavnice za vse starostne skupine. Če bi se radi udeležili katere od rokodelskih delavnic, ki jih vodim, me kontaktirajte. Z veseljem jo pripravim tudi za vas.