1. rokodelska kolonija

Lucka Lili 1

 

Pod okriljem Sekcije za domačo in umetnostno obrt OOZ Škofja Loka ter v sodelovanju z Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora, d.o.o.) je v času od 7. do 9. julija 2017 v Breznici pod Lubnikom v Škofji Loki potekala 1. Rokodelska kolonija.
Za potrebe njene izvedbe je vrata »Kalanove hiše« rokodelcem velikodušno odprla lastnica Katka Žbogar.
Za temo prvega rokodelskega ustvarjalnega srečanja pod naslovom »Škratje, velikani, zmaji in druga bajna bitja« so bile izbrane štiri pripovedke iz zbirke Kamniti most, ki jih je nanizal Lojze Zupanc.
Vabilu za sodelovanje se je odzvalo deset rokodelcev – članov sekcije: Matija Hiršenfelder, Ladka Peneš, Lili Panjtar, Katja Zrimšek, Anja Musek, Petra Vengar, Klemen Urbanija, Lidija Debelak, Jože Krmelj in Petra Plestenjak. Gostje kolonije pa so bili tudi Daniel Musek, Anka Pintar, Primož Rihtaršič ter Maja in Evan Stough.

Za obogatitev programa dogodka so skrbeli Karla B. Rihtaršič, Monika Breuss, Jana Jocif, Urška Potrebuješ, Evan Stough in Janez Jocif.
Rokodelci, ki smo bili porazdeljeni v okolici hiše in na prostem, smo ročno, iz naravnih materialov (les, volna, steklo, papir, usnje kamen, rastlinje), izdelovali prave umetnine. Dnevi so potekali delavno, večerne ure pa so bile namenjene druženju ob ognju in glasbi, svojo čarobnost pa je prispevala tudi polna luna. Karla B. Rihtaršič je prebirala povesti iz knjige Kamniti most, Lejla Vita je dogajanje popestrila s pesmijo, Matija pa z ustno harmoniko in ustnim brenkalom.
V soboto zvečer so Klemen, Matija in Jože na starodaven način, s trenjem lesa, prižgali ogenj. Monika Breuss je izvedla koncert avtorskih pesmi ob kitari, čaroben večer sta obogatila tudi Janez Jocif s staro glasbo na dudah in glasbilu hurdi gurdi, ob mandolini pa je zapel Evan. Utrinke sobotnega večera je v svoj objektiv ujela tudi fotografinja Jana Jocif.

Unikate, ki so nastali na koloniji, smo lani decembra in januarju letos razstavljali v Jesharni v Škofji Loki. Februarja so bili na ogled na razstavi v Rokodelskem centru DUO v Škofji Loki; razstavo danes podiramo in verjamem, da jo kmalu postavimo še kje drugje.