LILA STUDIO HANDMADE - UNIKATNO OBLIKOVANJE

Kmalu bo dve leti, odkar delujem v Kreativnicah, čudovitem prostoru, namenjenem predvsem delu, druženju in izmenjavi mnenj  strokovnjakinj s področja tekstilij. Prostor ima velik potencial za razvoj dejavnosti na področju tekstilnega oblikovanja, v povezavi tako z izobraževalnimi vsebinami, kakor tudi na področju turizma in bogate tekstilne dediščine Škofje Loke in celotne Slovenije. V Kreativnicah svoje unikatne tekstilne izdelke tudi razstavljam, možno jih je seveda tudi kupiti ali naročiti.

Vse več časa posvečam unikatnemu oblikovanju in rokodelstvu. To je zame način sproščanja, način komunikacije, podoživljanje aktualnih dogodkov in lastnih misli ... Sem tudi aktivna članica Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kjer sem našla nekaj čudovitih ljudi, s katerimi si izmenjujemo mnenja, skupaj razstavljamo in snujemo nove projekte. Pri unikatnem oblikovanju posegam izključno po naravnih materialih in kot oblikovalka konstantno iščem neko perfekcijo. Raziskujem s pomočjo različnih tehnik, ki jih potihem občudujem že dolga leta. Ob ustvarjanju se umirim, pustim rokam, da delajo po svoje. Čarobno!

Zelo blizu mi je reciklaža oziroma ponovna uporaba papirja. Unikatno oblikovanje papirja je sploh ena od tehnik, ki mi je še posebej ljuba. Oblikujem predmete za dom in osebno rabo, vsi pa imajo poleg estetske tudi uporabno vrednost. Nastajajo posode, košare, ogledala, okvirji, svetila, svečniki ...

Unikatno oblikovanje v tehniki mokrega polstenja volne je zame poslastica. Polstenje je zame način rekreacije - pri tej tehniki je aktivno celo telo in to zelo intenzivno. Izpod mojih rok največkrat nastajajo zelo uporabni predmeti z visoko estetsko noto. Izdelujem šale, kape, rokavice, torbe, copate, posode, tepihe, nakit, polstena mila ... in včasih tudi kak kos oblačila.

Unikatno oblikovanje me je zaznamovalo v zadnjih osmih letih. Odkar kreiram lastno oblikovalsko pot, posegam po najrazličnejših materialih. Vsak mi daje drugačne možnosti izražanja in me zaznamuje kot oblikovalko. Kljub temu, da sem se sprva posvečala predvsem papirju in volni, sem spoznala, da sem v osnovi "ta prava tekstilka", in to z dušo in telesom. Poznavanje materialov in tehnologij mi je pri tem v veliko pomoč. In tako spet posegam tudi po tkaninah, prejah, niti ... bombaž, lan, konoplja, svila ... naravne barve ... starodavni postopki in bogata tekstilna dediščina ... to je zame ponovno en velik izziv.

Lotila sem se postopka, o katerem sem ogromno prebrala ... si ga želela, a v strahospoštovanju do materialov se ga dolgo, predolgo nisem lotila ... ročno barvanje z indigom v prahu ... ampak ne kar tako ... želela sem barvati brez kemije! S pripomočki, ki jih imamo ljudje po navadi vedno pri hiši! Če imam fin naraven material in naravno barvilo, zakaj bi pri barvanju uporabila kemikalije? Dolgo sem odlašala, a pred samostojno razstavo v oktobru 2016 sem se odločila poizkusiti. Bilo je neverjetno vznemirljivo in do konca nisem vedela, kako bo pravzaprav uspelo. In mi je! Pripravila sem svojo prvo serijo indigo hišnega tekstila. Bila sem zelooo zadovoljna, obiskovalci razstave prav tako. Zgodbo nadaljujem in nadgrajujem. In v tem neizmerno uživam.

Svoje rokodelsko znanje rada delim z drugimi. To me osrečuje in izpolnjuje. Vodim rokodelske delavnice za vse starostne skupine. Če bi se radi udeležili katere od rokodelskih delavnic, ki jih vodim, me kontaktirajte. Z veseljem jo pripravim tudi za vas.