LILA STUDIO HANDMADE - UNIKATNO OBLIKOVANJE

Vse več časa posvečam unikatnemu oblikovanju in rokodelstvu. To je zame način sproščanja, način komunikacije, podoživljanje aktualnih dogodkov in lastnih misli ...

Že šesto leto je, odkar delujem v Kreativnicah, čudovitem prostoru, namenjenem predvsem delu, druženju in izmenjavi mnenj  strokovnjakinj s področja tekstilij. Prostor ima velik potencial za razvoj dejavnosti na področju tekstilnega oblikovanja, tako v povezavi z izobraževalnimi vsebinami, kakor tudi na področju turizma in bogate tekstilne dediščine Škofje Loke in celotne Slovenije. V Kreativnicah svoje unikatne tekstilne izdelke tudi razstavljam, možno jih je seveda tudi kupiti ali naročiti.

Sem tudi aktivna članica Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kjer sem našla nekaj čudovitih ljudi, s katerimi si izmenjujemo mnenja, skupaj razstavljamo in snujemo nove projekte. Pri unikatnem oblikovanju posegam izključno po naravnih materialih in kot oblikovalka konstantno iščem neko perfekcijo. Raziskujem s pomočjo različnih tehnik, ki jih potihem občudujem že dolga leta. Ob ustvarjanju se umirim, pustim rokam, da delajo po svoje. Čarobno!

Ne morem se zadržati le pri enem materialu in tehniki, temveč posegam na različna področja, od papirja in rastlinja do naravnih vlaken različnih vrst ... vsi materiali in tehnike pa imajo nekaj skupnega: delo z rokami, z naravo, z vodo ...

Zelo blizu mi je tudi reciklaža oziroma ponovna uporaba papirja. Unikatno oblikovanje papirja je sploh ena od tehnik, ki mi je še posebej ljuba. Oblikujem predmete za dom in osebno rabo, vsi pa imajo poleg estetske tudi uporabno vrednost. Nastajajo posode, košare, ogledala, okvirji, svetila, svečniki ...

Unikatno oblikovanje v tehniki mokrega polstenja volne je zame sproščanje. Polstenje je zame način rekreacije - pri tej tehniki je aktivno celo telo in to zelo intenzivno. Izpod mojih rok največkrat nastajajo zelo uporabni predmeti z visoko estetsko noto. Izdelujem šale, kape, rokavice, copate, posode, tepihe, nakit, polstena mila ...

Unikatno oblikovanje me je zaznamovalo v zadnjih desetih letih. Odkar kreiram lastno oblikovalsko pot, posegam po najrazličnejših materialih. Vsak mi daje drugačne možnosti izražanja in me zaznamuje kot oblikovalko. Kljub temu, da sem se sprva posvečala predvsem papirju in volni, sem spoznala, da sem v osnovi "ta prava tekstilka", in to z dušo in telesom. Poznavanje materialov in tehnologij mi je pri tem v veliko pomoč. In tako spet posegam tudi po tkaninah, prejah, niti ... bombaž, lan, konoplja, svila ... naravne barve ... starodavni postopki in bogata tekstilna dediščina ... to je zame ponovno en velik izziv.

Lotila sem se postopka, o katerem sem ogromno prebrala ... si ga želela, a v strahospoštovanju do materialov se ga dolgo, predolgo nisem lotila ... ročno barvanje z indigom v prahu ... ampak ne kar tako ... želela sem barvati brez kemije! S pripomočki, ki jih imamo ljudje po navadi vedno pri hiši! Če imam fin naraven material in naravno barvilo, zakaj bi pri barvanju uporabila kemikalije? Dolgo sem odlašala, a pred samostojno razstavo v oktobru 2016 sem se odločila poizkusiti. Bilo je neverjetno vznemirljivo in do konca nisem vedela, kako bo pravzaprav uspelo. In mi je! Pripravila sem svojo prvo serijo indigo hišnega tekstila. Bila sem zelooo zadovoljna, obiskovalci razstave prav tako. Zgodbo nadaljujem in nadgrajujem. In v tem neizmerno uživam. Pripravljam tudi strokovno vodene delavnice za dijake in študente oz. za vse, ki bi se barvanja z indigom radi lotili bolj poglobljeno.

Zadnjih nekaj let pa me še posebej navdihuje barvanje z bio maso in botanical print. Živim ob gozdu in na razpolago imam čudovite naravne surovine skozi vse leto (lubje, listje, cvetove, plodove, semena, lišaje, gobe ...). veliko berem, veliko eksperimentiram, poizkušam, kuham, soparim ... To je zame prava magija! in tako kot vedno - na napakah se največ naučim. Prvič sem se s svojo kolekcijo Botanical javnosti predstavila na samostojni razstavi v Rokodelskem centru DUO v Škofji Loki aprila 2022. Kolekcija je bila lepo sprejeta, zanimanje veliko. Dobro se zavedam, da v naravi ni nič dokončno, da se vse spreminja. Prav zato se zavedam, da sem šele na začetku popotovanja po možnostih in magiji botanical printa in da se raziskovanje nikdar ne neha; možnosti so neomejene in prav to me tako navdihuje. Vsak izdelek zase je unikat, neponovljiv in edinstven, kakor vse v naravi.

Svoje rokodelsko znanje rada delim z drugimi. To me osrečuje in izpolnjuje. Vodim rokodelske delavnice za vse starostne skupine in za vse nivoje znanja.

Če bi se radi udeležili katere od rokodelskih delavnic, ki jih vodim, me kontaktirajte. Z veseljem jo pripravim tudi za vas.