KREATIVNICE NA BIEN 2021

KREATIVNICE

Sodobni tekstilni center Kreativnice v okviru bienala tekstilnih umetnosti BIEN2021 začenja in odpira novo sezono Mergentalerjeve ulične galerije Layerjeve hiše in Tam Tam-a v kranjski kulturni četrti. Našo (hibridno) razstavo si lahko ogledate med 8.2.-4.3.2021.

Nova sezona uličnih razstav Mergentalerjeve ulične galerije v Kranju se v letu 2021 posveča tekstilu, tekstilni dediščini in njeni sodobni interpretaciji. Ulične razstave predstavljajo zgodbe tekstila, napisane z vsega sveta, in potekajo v sklopu bienala tekstilnih umetnosti BIEN 2021.

»Prva razstava ne gre daleč, posveča se vrhunski ustvarjalnosti tekstilnih oblikovalk in ustvarjalk iz Škofje Loke. Letošnja, že peta sezona, je v nečem prav posebna. Razstave se ne nahajajo zgolj v srcu kranjske kulturne četrti na Tomšičevi ulici pred Layerjevo hišo. Postavljene so kot hibrid – na ulici in na spletu, saj sprememb, ki so nam življenje postavile na glavo v lanskem letu, ne moremo preslišati. Šepetajo nam o novem času, pandemičnem in kmalu, upamo, post-pandemičnem času, ko bo digitalna realnost še bolj vseprisotna. Morda se ravno zato obračamo k dotiku, mehkobi in toplini, ki jo zna pričarati tekstil. In prav takšen tekstil skupina žensk, ki ustvarjajo v sodobnem tekstilnem centru Kreativnice, oblikuje v serije ročno izdelanih unikatnih izdelkov. Kreativnice so Lili Panjtar, Nina Vastl Štefe, Ladka Peneš, Silva Horvat in Anja Musek« (BIEN2021).

Spletni del (hibridne) razstave, katere del sem tudi jaz, si oglejte na www.layer.si/bien.
Ulični del pa bo na ogled od 8. februarja do 4. marca na Tomšičevi ulici nasproti Layerjeve hiše. Fotografije uličnega dela so nastale v nekdanji tovarni Šešir Škofja Loka.

Več o dogodku.

Sledite bienalu tekstilnih umetnosti BIEN tudi na kanalih Youtube / FB / IG