Delavnica peke malega loškega kruhka

 

Mali loški kruhek / Ta mal kruhk, kot so mu rekli domačini, so včasih pekli le ob velikih praznikih. Imel je simbolni pomen in veliko sporočilnost, kot vsi podobnjaki. Žal se peka loških kruhkov med ljudmi ni ohranila in dandanes kruhkov praktično ne moreš kupiti, razen kot suvenir. Se pa da dobiti čudovite ročno izrezbarjene modele mojstrice rokodelke Petre Plestenjak Podlogar, ki edina v Sloveniji izdeluje lesene modele za peko malih kruhkov.

Zgodbo sem nekako želela obnoviti in obuditi peko malih kruhkov med ljudmi. Poglobila sem se v recepturo in začela intenzivno peči kruhke. Prišla sem do spoznanja, da peka sploh ni tako zahtevna in da je zelo zabavna. Zato sem sodobnemu času primerno priredila staro recepturo in postopke in dokazala, da se peke malih kruhkov lahko loti vsak.

Ob Škofjeloškem pasijonu l. 2015 sem pripravila "Ta mal kruhk" kot slasten prigrizek/spominek, ki ga okušaš. Zapakirala sem ga v "to go" varianto - z namenom, da si ga privoščiš in se sladkaš z njim med ali po dolgi predstavi. Ponudila sem tudi paketek 5-ih kruhkov. Ta mal kruhk je postal uradni pasijonski spominek in je bil med ljudmi zelo lepo sprejet.

Pri malem kruhku je zame zelo pomembno, da je svež in zelo mehak, da ga z veseljem poješ in si želiš še enega ... Prav to želim naučiti udeležence mojih delavnic peke malih loških kruhkov.

Na delavnici, ki traja 2 uri, spoznamo mali loški kruhek in modele Petre Plestenjak Podlogar, v katerih kruhke odtiskujemo. Vsak udeleženec dobi recepturo in sestavine za peko kruhkov; vsak sam zamesi testo, da dobi občutek za strukturo, odtisne testo v različne modele in jih kasneje tudi speče.

Rokodelska delavnica v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka:

Po navadi so slušatelji tako ponosni na svoje izdelke, da jih ne pojedo, ampak se želijo z njimi pobahati pred domačimi. Prostor, kjer izvajamo delavnico, še zelo dolgo diši po medu in začimbah.

Praviloma na delavnicah slušatelji lahko tudi kupijo lesene modele za odtiskovanje kruhkov.

Zelo rada izvedem delavnico skupaj z mojstrico Petro Plestenjak Podlogar. Ona je zakladnica znanja in lepo predstavi svoje mojstrsko delo. Tisti pogumnejši se lahko poizkusijo v rezbarjenju in si lahko sami izdelajo preprosto rezbarijo.

BI SE TUDI VI ŽELELI PREIZKUSITI V PEKI MALEGA LOŠKEGA KRUHKA?

Prijavite se na razpisano delavnico ali pa me kontaktirajte, da jo pripravim posebej za vas.