INDIGO

Naravni indigo se pridobiva iz različnih rastlin, najbolj razširjena pa je indigofera tinctoria. Ta grm raste divje in se goji v tropskih območjih po vsem svetu. Indigov prah – znamenito modro barvilo – pridobivajo iz listov rastline indigo. Ekstrakt je mogoče kupiti v kosih, zrncih ali v obliki drobnega prahu.

Indigotin je bil prvič sintetiziran leta 1880. Danes se sintetični indigo proizvaja iz surovin, pridobljenih v petrokemični industriji. Uporablja se v velikem obsegu v komercialni proizvodnji modrih kavbojk.

Indigo lahko obarva vsa naravna vlakna. Daje čudovite odtenke modre – od najbolj bledega poletnega neba do skoraj vijolično črne. Dosežena barva je odvisna od vrste kadi, kvalitete in koncentracije indiga in števila namakanj. Indigotin (barvilna komponenta indigovega prahu) je netopen v vodi. Da bi ga lahko uporabili za barvanje, ga moramo reducirati v vodotopno obliko. Vse indigo kopeli potrebujejo tri stvari: indigo barvilo, reducirno sredstvo in bazo. zavestno sem se odločila, da pri svojem delu ne bom uporabljala kemikalij, ampak le sestavine, ki jih imam običajno doma. Prav zato pripravljam organsko indigo kopel, ki ne daje vedno optimalnih rezultatov. Ves proces barvanja pa je zame poseben obred, sodobna alkimija.

Delavnico barvanja z indigom za širšo javnost sem vodila na prireditvi Rokodelsko na Visokem septembra 2022. Vzorčili smo s tehniko zlaganja/gubanja/prevezovanja tkanine in bilo je zelo spoščujoče.

V okviru projekta ARPAF III Made in the Alps sem 27. marca v Kreativnicah vodila delavnico barvanja tekstilij z naravnim indigom.

Platnarstvo, barvarstvo in modrotisk so dodobra zaznamovali tekstilno dediščino na Loškem in širše. Misteriozni indigo je zame še vedno izziv. Nikoli ne veš natančno, kako se bo zgodba izšla, lahko le predvidiš. Pri delu z indigom je veliko odločilnih faktorjev, ki vplivajo na končni rezultat izdelka.

Prav zato je barvanje z indigom zame posebna magija, zelo primerljiva z eco printom.

Ženske so vidno uživale pri delu, še bolj pri odkrivanju končnih rezultatov. Indigo je lepo oksidiral, čeprav sem lahko v odmerjenem času pripravila le 4 kvalitetne potope v indigo kopeli.

Bistvo pa je, da so ženske dobile občutek, kaj barvanje z indigom sploh pomeni, kako poteka in zakaj sploh se tega lotiti.