PANTONE 18-3838

PANTONE Color Instituteje za barvo leta 2018 izbral Pantone 18-3838 Ultra Violet

Pantone colour of the year 2018

Kako me to veseli! Podobno kot v zgodnjih 90-ih, ko sem kot oblikovalka debitirala v škofjeloški Odeji . Moja zgodnja dela je takrat zaznamovala prav vijolična (poleg cele kolorice takratnih trendovskih barv seveda).

Leta 1993 sem se podpisala pod svojo prvo avtorsko kolekcijo za Odejo, ki sem jo poimenovala Orient. Kako nostalgično - tkanino za kolekcijo so po mojih risbah (takrat smo v Odeji vse še risale ročno, prav tako tudi barvale, vse v merilu 1:1, zrisano v raporte seveda!!!) vrhunsko potiskali v takratni Aquasavi (kjer je že "vladal" Italijan). Še zdaj vonjam tisti specifični vojn iz barvarne, kjer so mojstri do potankosti obvladali svoje delo. Za piko na i sem izbrala zlato barvo za konture pri vijolični barvni liniji. Zelo sem bila ponosna na končne izdelke.                                                                                 

Takratna direktorica Anka Skrušny je zelo podpirala oblikovanje in razvoj - vedela je, da je za končnimi tem ogromno dela / študija, risanja, projektiranja prototipov, testiranj ... Dovolila sem si oblikovati linijo dekorativnih izdelkov za opremo interierjev v stilu orienta (pregrinjala, okrasni zglavniki, toaletne torbice ...). Kolekcija je bila na trgu zelo lepo sprejeta. Z njo sem januarja 1994 debitirala tudi na sejmu Heimtextil v Frankfurtu, kjer sta tako kolekcija kot celoten sejemski nastop požela veliko pohval. Sejemske predstavite sem projektirala tako, da sem kot rdečo nit izbrala čudovito kovinsko pohištvo, ki ga je takrat izdeloval Alpos iz Šentjurja.

Foto shooting kolekcije s fotografom Tomažem Lundrom sem izvedla v kapelici na Loškem gradu, ki ga je takrat vodil g. Podnar.

Pantone 18-3838 Ultra Violet

 

Prav zato predstavlja letošnja barva leta zame poseben izziv. Prav gotovo jo bo zaznati pri grafičnem oblikovanju, pri projektiranju interierjev in pri modnem oblikovanju.

 

PANTONE 18-3838 Ultra Violet