Rokodelska delavnica v Gorenju

Še ena uspešno izvedena rokodelska delavnica je za mano.

V petek, 17. marca, sem vodila rokodelsko delavnico v razstavnem prostoru Gorenje Servis, kjer je trenutno na ogled moja razstava Ljubo doma. Razstavo bom na povabilo Društva za kulturo Gorenje podaljšala do konca aprila, zato vabljeni k ogledu.

Razstavni prostor je prostoren in dovolj svetel, da so bili pogoji za izvedbo delavnice res dobri. S prijavljenimi puncami smo zelo hitro spletle pristen kontakt, tako da mi je bilo vodenje delavnice res v zadovoljstvo. Na voljo sem imela tri ure. V tem času sem puncam predstavila nekaj možnosti reciklaže papirja in oblikovanja uporabnih predmetov iz njega. Odločila sem se, da bomo ustvarjale le v eni od tehnik, ki jo uporabljam pri svojem delu - zvijali smo rolce iz odpadnega papirja in iz njih "zgradili" manjše posodice. Prsti so bili dokaj spretni. Izkazalo se je, da jim največ preglavic predstavlja prav zvijanje rolic. Ampak z delom pridobimo tudi prakso, zato res ne gre obupati. Punce so se ob delu sprostile, odprle in vidno uživale. Čutiti je bilo njihovo posebno energijo in željo po ustvarjanju z rokami. To je skupno vsem mojim slušateljem. Zanimivo pa je, da se (z redkimi izjemami) na rokodelske delavnice prijavljajo le punce. Kakor da bi se fantje sramovali ročnega dela ali pa da bi o vsem že vse vedeli. Ko bi le vedeli, kako delo z rokami, s prsti, deluje na telo in duha! Čuti se sprostijo, srce se odpre, ljudje najdemo skupne točke, se odpremo ... mogoče je fante prav tega strah? Iz izkušenj vem, da so rokodelske delavnice zelo sproščujoče in delujejo na človeka prav terapevtsko. Zelo jih priporočam tudi kot krepitev odnosov med dvema ali celo tremi generacijami (otroci - starši - stari starši), še posebej pa kot krepitev odnosov med zaposlenimi - t. i. "team buildingi" niso le skupna jadranja ali obiski adrenalinskih parkov. Team buildingi na rokodelskih delavnicah dajo prav posebno izkušnjo - tam so vsi bolj ali manj enaki; poslovna hierarhija nima na taki delavnici nobene vrednosti; slušatelji se, vsak po svoje, spoprime z novimi izzivi, z novimi znanji; glave počivajo, roke delajo, srca se odpro, čustva privrejo na plano, stkejo se nove vezi, novi odnosi ... zelo zanimivo in poučno! zelo uporabno v današnjem času in tempu življenja.

Vedno znova ugotavljam, koliko pozitivne energije prejmem na delavnicah, ki jih vodim. Na vsako delavnico posebej se pripravim, slušateljem dam vse od sebe, svoje delo in izkušnje jim skušam res kar najbolje predstaviti in predati. Mnogi me sprašujejo, če me ni strah, da me bo kdo "kopiral". Ne, ni me. Na svetu je dovolj prostora za vse nas ustvarjalce. Vsak naj si najde svojo izrazno pot, svoje bližnjice in drobne trike. Res neokusno pa je, ko te nekdo v pomanjkanju domišljije 100% posnema. Take ljudi pomilujem.

Nekaj utrinkov iz delavnice.